عنوان

سیم مسی

سیم مسی با تنوع بسیار بالا تولید شده است. با بررسی هادی مسی داخل سیم می­توان اصالت سیم مسی را تایید و یا رد کرد.

عنوان

وزن سیم مسی نسبت به طول

یکی از راه­های تشخیص اصالت سیم مسی، بررسی وزن سیم به ازای متراژ آن است. سیم­های مسی انواع مختلفی از جمله کابل تک رشته­ای، کابل دو رشته­ای، کابل سه و نیم رشته­ای، کابل چهار رشته­ای و کابل پنج رشته­ای دارند. هر سیم مسی بنا به سطح مقطع، ضخامت عایق، ضخامت روکش، میانگین قطر خارجی، حداکثر مقاومت هادی سیم و جریان عبوری از سیم، دارای وزن مشخصی در هر متر است. یکی از روش­های محاسبه وزن سیم مسی، استفاده از فرمول A×۱۰-A است که A مقدار سطح مقطع سیم می­باشد. توجه کنید که مقدار به­دست آمده به ازای یک متر از آن سیم می­باشد.

انواع سیم مسی

سیم افشان

سیم مسی با تنوع بالایی در بازار موجود می­باشد که یکی از انواع آن، سیم افشان است. سیم افشان از پیچیدن و تاباندن تعداد زیادی سیم­های نازک و نرم مسی به یکدیگر ساخته و تولید می­شود. سیم افشان از یک هادی و یک روکش تولید می­شود که هادی آن از جنس مس و یا آلومینیوم است. روکشی که هادی مسی را عایق می­کند از جنس پی وی سی می­باشد. البته ناگفته نماند که هادی مسی عملکرد بهتری نسبت به هادی آلومینیومی دارد، چرا که آلومینیوم زودتر با اکسیژن واکنش می­دهد و سریع­تر زنگ می­زند، از این رو دوام کم­تری دارد. انعطاف­پذیری این نوع کابل مسی بسیار بالا می­باشد و از این رو در مصارف مختلف کاربرد دارد. سایزهای پرکاربرد سیم افشان شامل نمره­های ۱، ۲٫۵ و ۴ می­شود. انواع سیم افشان عبارت­اند از سیم افشان آلومینیومی، سیم افشان مسی و سیم افشان آلومینیومی با پوشش مسی، که در بازار موجود هستند.

مفتول مسی

مفتول مسی یا سیم مفتول یک رشته مسی با سطح مقطع گرد است. این نوع سیم مسی علاوه بر نرم و منعطف بودن، بسیار محکم و مقاوم، چکش­خوار و رسانا می­باشد. از این رو برای شکل­دهی و فرم­دهی به این نوع سیم­ها، از روش نورد و کشش استفاده می­شود. کاربرد عمده­ی مفتول مسی در صنایع ساختمان سازی است. علاوه بر صنعت ساختمان سازی، از سیم مفتول مسی در صنایع دستی، صنایع چوبی، نجاری، کشاورزی و صنعت برق هم استفاده می­شود. گاها برای تولید مفتول از هادی آلومینیوم و یا هادی استیل استفاده می­شود که به هیچ عنوان عملکرد و کارایی آن­ها در سطح هادی مسی نیست. سیم مفتول مسی به دو صورت قابل تهیه می­باشد، یکی به رنگ سفید و دیگری به رنگ سیاه.

عنوان

سیم مسی نیمه افشان

سیم مسی نیمه افشان ترکیبی از سیم افشان و مفتول مسی است که نسبت رشته­های به کار رفته در سیم نیمه افشان نسبت به سیم افشان کمتر است. ضخامت رشته­های مفتول­ مسی به کار رفته در سیم مسی نیمه افشان، موجب افزایش مقاومت الکتریکی آن شده است. از طرفی انعطاف­پذیری این نوع سیم کاهش یافته است و جزو سیم­های بدون انعطاف به شمار می­آید. سیم نیمه افشان از یک هادی و یک روکش تولید می­شود که روکش مناسب سیم نیمه افشان، دو نوع است. نوع اول این روکش­ها، پی وی سی است که با نماد NYAF شناخته شده است.
این نوع روکش در برابر مواد شیمیایی، مواد اسیدی، حرارت، آتش، تغییرات آب و هوایی و تغییرات جوی مقاوم است. نوع دوم روکش­ها، پلی اتیلن است که با نماد اختصار NYMHY در بازار موجود می­باشد. متاسفانه پلی اتیلن در برابر آتش­سوزی ایمن نمی­باشد و توصیه می­شود که روکش پلی اتیلن، به وسیله­ی یک لایه پی وی سی عایق گردد. سیم مسی نیمه افشان دارای ولتاژهای ۴۵۰ ولت و ۷۵۰ ولت است.

سیم مسی گرد

نوع دیگر سیم­های مسی، سیم مسی گرد است که سطح مقطع آن گرد می­باشد و نحوه­ی قرارگیری آن در عایق، به شکل گرد می­باشد. سیم مسی گرد به دو شکل در بازار موجود است که یکی از آن، کابل مسی گرد با کلاس حرارتی ۲۰۰ می­باشد. این نوع سیم در موتورهای قوی، بالاست­ها، ترانسفورماتوری ولتاژ بالا، ترمزهای امنیتی جرثقیل­ها و آسانسورها کاربرد دارد. از ویژگی سیم­های مسی با کلاس حرارتی ۲۰۰ می­توان به مقاومت عالی در برابر حرارت بالا و مواد شیمیایی اشاره کرد. عایق و روکش این نوع سیم­ها هم به شکل گرد طراحی شده است. نوع دوم این سیم­ها، کابل مسی با کلاس حرارتی ۱۸۰ می­باشد که مقاومت عالی در برابر روغن ترانس، رطوبت و حرارت دارد. از کاربردهای این نوع سیم می­توان به استفاده در الکتروموتورها، ترانسفرماتورها و بالاست­ها اشاره کرد.

عنوان

سیم مسی تخت

این نوع سیم مسی به تازگی تولید و عرضه شده­اند و به نحو­ی رشته سیم­های مسی کنار هم قرار گرفته­اند که موجب تشکیل سطح مقطعی تخت در عایق و یا روکش می­شوند. کیفیت تولید کابل مسی تخت بهتر و بالاتر از کابل مسی گرد می­باشد و از این رو، سیم­های مسی تخت به مرور زمان کمتر دچار آسیب و خرابی می­شوند. نوع روکش این نوع سیم­ها، پلی استر می­باشد که قابلیت تحمل حرارت تا ۲۰۰ درجه سانتی گراد را دارد.

تشخیص اصالت سیم مسی

۱- برش سطح مقطع کابل مسی: سطح مقطع سیم، برش زده می­شود و هادی سیم به طور کامل بررسی می­شود. سیم­ مسی اصل فاقد لکه و تیرگی است و شفافیت بالایی دارد.

۲- انعطاف­پذیری مناسب: انعطاف­پذیری سیم مسی اصلی بالا است و می­توان آن را به چند جهت خم کرد تا از انعطاف­پذیری آن اطمینان حاصل کرد. کابل مسی اصل در هنگام خم شدن، صدایی تولید نمی­کند.

۳- پیچ دادن هادی مسی: هادی کابل مسی را لخت کنید و هادی مسی را دور هم بپیچید. سیم مسی اصلی به خوبی پیچ می­خورد.

۴- حرارت دادن به سیم: سیم­های مسی در برابر حرارت مقاوم هستند، چرا که تحت حرارت­ بسیار بالا در کوره تولید می­شوند. از این رو می­توان با فندک، کبریت، شعله شمع و یا شعله گاز به هادی سیم مسی حرارت داد و با انگشت ضربه­ای به آن وارد کرد. هادی مسی اصل به هیچ عنوان تحت حرارت، پودر نمی­شود.

۵- بررسی تعداد رشته­های سیم: یکی از راه­های تشخیص اصالت کابل مسی اصلی، شمارش تعداد رشته­های هادی آن است. برای مثال سیم­های مسی ۱٫۵ دارای ۳۰ رشته سیم، سیم­های مسی ۲٫۵ دارای ۶۰ رشته سیم و کابل مسی آرت لخت ۱۶ دارای ۷ رشته سیم هستند. اگر هر کدام از این سیم­ها حتی ۱ یا ۲ رشته سیم هم کم­تر داشته باشند، یعنی اصل نیستند.

۶- بررسی وزن کابل مسی: هر متراژ از سیم مسی استاندارد دارای وزن مشخصی است. اگر تعداد رشته­های سیم کم باشند و یا استاندارد نباشند، وزن آن کم­تر خواهد بود.

عنوان

سوالات متداول

انواع سیم مسی را نام ببرید؟

سیم افشان

مفتول مسی

سیم مسی نیمه افشان

سیم مسی گرد

 

3 روش تشخیص اصالت سیم مسی چیست؟

برش سطح مقطع کابل مسی: سطح مقطع سیم، برش زده می­شود و هادی سیم به طور کامل بررسی می­شود. سیم­ مسی اصل فاقد لکه و تیرگی است و شفافیت بالایی دارد.

انعطاف­پذیری مناسب: انعطاف­پذیری سیم مسی اصلی بالا است و می­توان آن را به چند جهت خم کرد تا از انعطاف­پذیری آن اطمینان حاصل کرد. کابل مسی اصل در هنگام خم شدن، صدایی تولید نمی­کند.

پیچ دادن هادی مسی: هادی کابل مسی را لخت کنید و هادی مسی را دور هم بپیچید. سیم مسی اصلی به خوبی پیچ می­خورد.

سیم مسی گرد چیست؟

نوع دیگر سیم­های مسی، سیم مسی گرد است که سطح مقطع آن گرد می­باشد و نحوه­ی قرارگیری آن در عایق، به شکل گرد می­باشد. سیم مسی گرد به دو شکل در بازار موجود است که یکی از آن، کابل مسی گرد با کلاس حرارتی ۲۰۰ می­باشد. این نوع سیم در موتورهای قوی، بالاست­ها، ترانسفورماتوری ولتاژ بالا، ترمزهای امنیتی جرثقیل­ها و آسانسورها کاربرد دارد

ثبت نظر