کابل ارت روکشدار
کابل ارت روکشدار، کابلی است با سایزهای مختلف که در دو نوع افشان و یا مفتولی تولید شده و در سیستم ارتینگ به کار می رود. سیستم ارتینگ در یک ساختمان، متشکل از یک چاه ارت، همبندی اسکلت ساختمان، اتصال ستون آسانسور و سیم کشی ارت در تمامی جعبه فیوزها و کلید و پریزهای ساختمان می باشد.
با اجرای صحیح سیستم ارتینگ، تمامی جریان های نشتی در مدار های الکتریکی و سیم کشی ها، به زمین منتقل می گردد، زیرا زمین، دارای مقاومت بسیار ناچیزی است که به عنوان عامل حفاظتی به حساب می آید.
کابل های ارت مفتولی یا کابل های خشک، از هادی مسی تشکیل شده و انعطاف پذیری بالایی ندارند. از کابل های ارت خشک، در ارتینگ تابلوهای برق استفاده شده و دارای ولتاژ عملکردی حداکثر ۴۵۰ الی ۷۵۰ ولت می باشند.
جنس عایق یا روکش کابل ارت، پلی وینیل کلراید یا PVC و همچنین پلی اتیلن است. بنابراین این کابل ها، بسیار مقاوم در برابر عوامل خارجی، تنش ها و فشار های فیزیکی می باشند و همچنین از مقاومت نسبی در برابر شعله و حرارت برخوردار می باشند.
انواع کابل ارت روکشدار
کابل ارت روکشدار، گاهی با نام سیم ارت نیز شناخته می شود. همان طور که در بالا توضیح دادیم، کابل ارت در دو نوع مفتولی و افشان تولید می گردد. کابل افشان، از رشته های به هم تابیده مسی تشکیل شده است. این نوع کابل دارای انعطاف پذیری خوبی بوده و به راحتی خم می شود.
به طور معمول، بهتر است، از کابل های افشان در سیم کشی داخلی ارت استفاده کرده و از کابل ارت مفتولی، به دلیل ماندگاری بالاتر و ایستایی بیشتر، در داخل چاه ارت ساختمان استفاده نمود. انواع کابل های ارت مفتولی عبارتند از:
- کابل ۷۰ ارت
- کابل ۹۵ ارت
- کابل ۱۲۰ ارت
- کابل ۱۸۵ ارت
- کابل ۱۶ ارت
- کابل ۲۵ ارت
- کابل ۳۵ ارت
- کابل ۵۰ ارت
کابل های ارت، از نظر نوع هادی نیز، به سه نوع مسی، آلومینیومی و فولادی تقسیم بندی می شوند که هر کدام دارای کاربردهای جداگانه می باشند.
به طور کلی، برای اتصال صفحه مسی ارت تعبیه شده در داخل چاه ارت، به ارت باکس ساختمان، از کابل ارت روکشدار نمره ۳۵ به بالا استفاده می شود. ارت باکس، جعبه ای است، متشکل از شینه مسی که سیم های ارت از نقاط مختلف ساختمان از جمله همبندی لوله گاز، همبندی اسکلت ساختمان،همبندی ستون آسانسور و ارت تابلو برق در آن، یکپارچه شده و از طریق این شینه مسی، به یک دیگر متصل می شوند.
کابل های ارت، از نظر روکش نیز، به دو نوع بدون روکش و روکشدار تقسیم بندی می شوند. از کابل ارت بدون روکش، در همبندی اسکلت ساختمان و برای اتصال ستون های فلزی ساختمان به سیستم ارتینگ استفاده می گردد.
سیم ارت فولادی روکشدار
سیم ارت فولادی روکشدار، از جمله سیم های ارت است که از جنس فولاد می باشد. به طور معمول، این سیم ها از فولاد گالوانیزه ساخته شده و کاملا مناسب برای مناطقی با رطوبت بالا می باشند. عوامل محیطی می توانند، برای سیم های مسی ارت، بسیار آسیب رسان بوده و باعث خوردگی مس شوند.
سیم های ارت روکشدار گالوانیزه، ضد خوردگی و زنگ زدگی بوده و مقاومت بالایی در برابر رطوبت و عوامل شیمیایی دارند. سیم ارت روکشدار فولادی، به طور معمول، دارای عایقی از جنس پلی اتیلن و یا پلی وینیل کلراید می باشد.
از کابل های فولادی روکشدار، به عنوان صاعقه گیر نیز استفاده می گردد. برای انتقال جریان الکتریکی حاصل از صاعقه به زمین، کابل ارت را بین ترمینال زمین و ترمینال برقگیر قرار می دهند. وظیفه سیم ارت فولادی در سیستم صاعقه گیر، این است که جریان های صاعقه را به زمین منتقل کند. این کابل ها دارای تحمل دمایی بالا هستند و بدون داغ شدن بیش از حد، جریان را از خود عبور می دهند.
خرید کابل ارت روکشدار
برای خرید کابل ارت روکشدار باید ابتدا محل نصب این کابل و نحوه استفاده و کاربری را مشخص کرده و سپس نسبت به خریداری آن اقدام نمود. کابل های ارت روکشدار مسی، دارای بیشترین میزان هدایت الکتریکی در بین سیم و کابل های ارت بوده، اما از مقاومت بسیار بالایی در برابر عوامل محیطی برخوردار نیستند.
کابل های ارت فولادی، با وجود هدایت الکتریکی پایین تر، استحکام بالاتری داشته و اگر در جای مناسب خود، نصب گردند، به مدت ۵۰ سال، عمر مفید دارند. این کابل ها، به عنوان سیم ارت، در مناطقی که دارای رطوبت زیاد می باشند، به کار برده می شوند.
با توجه به این که، سیم ها و کابل های ارت، تجهیزاتی هستند که برای تامین ایمنی و محافظت از جان افراد ضروری می باشند، باید از مراکز معتبر سیم و کابل خریداری شوند. نکته مهم در هنگام خرید کابل ارت روکشدار این است که باید در هنگام خرید کابل های ارت، به داشتن کد رهگیری دقت نمود. کد رهگیری، نشان دهنده استاندارد و مجاز بودن سیم و کابل بوده و با وارد کردن آن، در سامانه های مخصوص، می توان، مجاز بودن انواع سیم و کابل های ارت را استعلام نمود.
قیمت کابل ارت روکشدار
کابل ارت روکشدار همان طور که در بالا گفتیم، با هادی های مختلف فولادی، آلومینیومی و مسی تولید می گردد. کابل ارت مسی روکشدار، گران ترین کابل در بین کابل های ارت است و قیمت آن، با در نظر گرفتن قیمت جهانی مس تعیین می گردد.
کابل های ارت افشان، قیمت بالاتری را نسبت به کابل های ارت مفتولی دارند. علت قیمت بالاتر آن ها را، می توان، در پروسه و فرآیند تولید پیچیده تر آن ها جستجو نمود. کابل های افشان، بیشترین میزان انتقال جریان را در بین کابل های ارت دارند.
کابل های فولادی، دارای قیمت مناسب تری هستند و با توجه به بالا بودن قیمت مس و مملو شدن بازار از سیم های مسی ناخالص کابل های فولادی می توانند، انتخاب مناسبی برای سیستم ارتینگ، در برخی از مناطق کشور باشند.
کابل های روکشدار نیز با توجه به مراحل تولید طولانی تر و استفاده از روکش عایق، دارای قیمت بالاتری نسبت کابل ارت بدون روکش می باشند. این کابل ها، در سطح مقطع ها و سایزهای استاندارد تولید شده و کاربردهای مختلفی مانند سیم ارت، سیم همبندی، سیم مهاری، صاعقه گیر، سیم گارد و غیره دارند.
سوالات متداول کابل ارت روکشدار
کابل ارت روکشدار چیست؟
کابل ارت روکشدار، کابلی است با سایزهای مختلف که در دو نوع افشان و یا مفتولی تولید شده و در سیستم ارتینگ به کار می رود.
سیم ارت فولادی روکشدار چیست؟
سیم ارت فولادی روکشدار، از جمله سیم های ارت است که از جنس فولاد می باشد. به طور معمول، این سیم ها از فولاد گالوانیزه ساخته شده و کاملا مناسب برای مناطقی با رطوبت بالا می باشند.
نحوه محاسبه قیمت کابل ارت روکشدار به چه صورت است؟
کابل ارت روکشدار همان طور که در بالا گفتیم، با هادی های مختلف فولادی، آلومینیومی و مسی تولید می گردد. کابل ارت مسی روکشدار، گران ترین کابل در بین کابل های ارت است و قیمت آن، با در نظر گرفتن قیمت جهانی مس تعیین می گردد.